Rusia sporește prezența militară în sudul Ucrainei, spun oficialii ucraineni: „Oamenii din teritoriile ocupate trăiesc astăzi în așa un iad”

Oficialii ucraineni spun că un flux constant de echipament militar rusesc continuă să se deplaseze de la Mariupol pe direcția vest spre alte părți din sudul Ucrainei, acolo unde forțele ucrainene efectuează o ofensivă, transmite […]

Rusia sporește prezența militară în sudul Ucrainei, spun oficialii ucraineni: „Oamenii din teritoriile ocupate trăiesc astăzi în așa un iad”
Sursă foto: B1tv.ro

Oficialii ucraineni spun că un flux constant de echipament militar rusesc continuă să se deplaseze de la Mariupol pe direcția vest spre alte părți din sudul Ucrainei, acolo unde forțele ucrainene efectuează o ofensivă, transmite CNN.

 

Rusia sporește prezența militară în sudul Ucrainei

 

„Continuăm să înregistrăm mișcarea echipamentelor militare prin Mariupol”, a precizat Petro Andriușenko, consilierul primarului din orașul aflat sub ocupația forțelor ruse.

Andriușenko, care nu se află la Mariupol, susține că sâmbătă „un mare convoi cu până la 100 de unități de echipament militar a trecut prin oraș în direcția regiunii Zaporojie”. În coloană erau și vehicule de infanterie.

„În plus, un număr mare de soldați ruși, aduși de camioanele KAMAZ, s-au stabilit în satele din raioanele Nikolske și Manhush”, a mai declarat oficialul ucrainean.

Câțiva analiști independenți sunt de părere că forțele ruse se deplasează pe direcția vest eventual pentru a susține efectivele din Herson, o regiune atacă de armamentul ucrainean cu rază lungă de acțiune.

Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, spunea că în sudul orașului au avut loc duminică mai multe expozii. În această lună, bazele rusești din regiune au fost lovite de artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune de cel puțin trei ori.

Fedorov susține că forțele ruse pun tot mai multă presiune pe populația civilă din Melitopol, izolând cartiere și efectuând audieri.

„Oamenii din teritoriile ocupate trăiesc astăzi în așa un iad. Și, desigur, (rușii) vor folosi datele pe care le colectează pentru statisticile lor false și pseudo-referendumuri”, a adăugat Fedorov.

Potrivit edilului, în jur de 500 de persoane au rămas blocate în punctul de control rusesc din Vasylivka, ultimul punct de traversare pentru civilii care vor să ajungă pe teritoriul controlat de ucraineni.

În Herson, acolo unde posturile de comandă și depozitele de muniții rusești au fost atacate în ultimele săptămâni, Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a reclamat că unități ale forțelor de ocupație ruse și-au schimbat „masiv punctele de desfășurare, încercând să se ascundă în spatele populației civile”.