Rușii au schimbat oficial de trei ori versiunile atacului cu rachete de la Vinița, în care au ucis trei copii

Mai multe rachete rusești au lovit joi la prânz centrul orașului ucrainean Vinița, ucigând 23 de oameni, între care trei copii. Oficiali ruși au oferit în două zile trei versuni oficiale diferite privind atacul care a vizat clădirea Casei Ofițerilor, care e de fapt un centrul cultural, scrie cotidianul ucrainean Ucrainska Pravda. Prima declarație despre […]

Rușii au schimbat oficial de trei ori versiunile atacului cu rachete de la Vinița, în care au ucis trei copii
Sursă foto: Libertatea.ro

Mai multe rachete rusești au lovit joi la prânz centrul orașului ucrainean Vinița, ucigând 23 de oameni, între care trei copii. Oficiali ruși au oferit în două zile trei versuni oficiale diferite privind atacul care a vizat clădirea Casei Ofițerilor, care e de fapt un centrul cultural, scrie cotidianul ucrainean Ucrainska Pravda.

Prima declarație despre atacul asupra civililor a venit de la redactorul șef al Russia Today, televiziunea cea mai vocală între propagandiștii Kremlinului, Margarita Simonian, care a spus că a contactat Ministerul Apărării și a întrebat care au fost țintele bombardamentului din Vinița. I s-a răspuns: „Casa Ofițerilor. A existat un punct de cazare temporară pentru naziști acolo”.

Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei a comunicat detalii despre pozițiile rușilor legate de bombardament. „Imediat după explozii, propagandiştii au anunţat distrugerea unui grup de naţionalişti în Casa Ofiţerilor, ulterior s-a făcut o declaraţie despre distrugerea depozitului de muniţii de acolo. Deja astăzi, Ministerul Apărării al ţării ocupante a anunţat distrugerea conducerii Forțelor Aeriene.

Putem vedea cât valorează declarațiile agresorului în statisticile lor, unde vorbesc despre pierderile armatei ucrainene. Au „distrus” deja cel puțin trei armate ucrainene”., a spus sursa citată.

Vineri, Ministerul rus al Apărării, în raportul zilnic despre acțiunile armatei în Ucraina a anunțat: „Pe 13 iulie (atacul a avut loc pe 14 iulie, rușii au greșit data n.red.), rachetele maritime de înaltă precizie Kalibr au fost lansate la Casa Ofițerilor a garnizoanei din Vinița.

Facilitatea a găzduit o conferință a Comandamentului Forțelor Armate Ucrainene cu reprezentanți ai furnizorilor străini de armament, având ca scop discutarea problemelor privind trimiterea unui alt lot de avioane, mijloacele de distrugere, precum și organizarea reparării aeronavelor ucrainene. Atacul a dus la eliminarea participanților la conferință.”

Comandamentul Forțelor Armate Ucrainene a explicat că ținta rachetelor rusești, Casa Ofițerilor, aparținea de drept a Forțelor Aeriene, iar de facto era o instituție culturală din Vinița, unde se țineau cele mai mari concerte din oraș, iar clădirea găzduia de asemenea zeci de cluburi pentru copii, sedii de sindicate si organizatii publice, studiouri de înregistrari, o cafenea si o sucursala a „Privatbank”.

„În ziua atacului perfid cu rachetă, cântăreața ucraineană Roksolana trebuia să cânte în Casa Ofițerilor, doi membri ai echipei sale au fost răniți- unul a murit, medicii luptă pentru viața celuilalt. A fost planificat un atac cu rachetă asupra sălii de concerte, care poate găzdui aproximativ o mie de spectatori.” În momentul atacului în sală erau tehnicienii și sunetiștii din echipa Roksolanei.

În Vinița, pe 14 iulie, rușii au tras trei rachete Kalibr de pe o navă mică de rachete din zona Capului Fiolent, din Crimeea ocupată.

Până vineri la prânz, oficialii ucraineni identificaseră 19 dintre cele 23 de victime ucise în atac.197 de victime au primit îngrijiri medicale, 80 dintre ele fiind încă internate în spitale. 11 persoane sunt încă dispărute.

Printre cei 23 de morți se numără și trei copii. Lisa, o fetiță de 4 ani, care a murit pe stradă, în cărucior, lângă mama ei, Irina, care e în stare critică în spital, cu un picior smuls de explozie. Ceilalți doi copii sunt doi băieți, de 7 și 8 ani. Unul a fost ucis într-un cabinet medical în timpul unui consult, celălalt pe holurile Casei Ofițerilor, unde aștepta să înceapă un curs.