„Salvăm pe toată lumea”: cum reușesc soldații ruși să evite mobilizarea în Ucraina. Numărul lor crește cu fiecare zi

De la începutul invaziei din Ucraina, în februarie, mii de soldați ruși aflați sub contract și angajați ai Gărzii Naționale au refuzat să plece pe front, scrie publicația independentă rusă de limbă engleză The Moscow Times. Fiecare zi a lui Andrei Rinchino, un consilier juridic rus care trăiește în afara țării, începe cu sortarea a […]

„Salvăm pe toată lumea”: cum reușesc soldații ruși să evite mobilizarea în Ucraina. Numărul lor crește cu fiecare zi
Sursă foto: Libertatea.ro

De la începutul invaziei din Ucraina, în februarie, mii de soldați ruși aflați sub contract și angajați ai Gărzii Naționale au refuzat să plece pe front, scrie publicația independentă rusă de limbă engleză The Moscow Times.

Fiecare zi a lui Andrei Rinchino, un consilier juridic rus care trăiește în afara țării, începe cu sortarea a zeci de noi mesaje venite de la soldații ruși și de la familiile acestora. Toți caută același lucru: sfaturi despre cum să iasă din armată sau să evite mobilizarea pe frontul din Ucraina.

„În urmă cu câteva săptămâni, o femeie mi-a scris că fiul ei și unii dintre colegii săi de pe front și-au depus demisiile”, spune Rinchino, care este șeful departamentului juridic al fundației Buriatia Liberă, o organizație ce militează împotriva războiului și este înființată de membri ai comunității din republica siberiană.

„O sută de oameni și-au dat toți demisia în același timp”, spune el pentru The Moscow Times.

De la începutul invaziei din Ucraina, în februarie, mii de soldați ruși aflați sub contract și angajați ai Gărzii Naționale au refuzat să fie trimiși în luptă. În ajutorul lor vin câteva organizații rusești pentru drepturile omului, ONG-uri și persoane cu pregătire juridică.

Dar, pe măsură ce Kremlinul caută să consolideze sprijinul pentru război și să zdrobească disidența, avocații ruși se confruntă cu un val de presiuni fără precedent.

„Chiar și înainte (de invazie), atmosfera din țară nu era cea mai bună pentru a lucra ca avocat, dar de la începutul războiului, lucrurile au devenit absolut oribile”, spune Ivan Pavlov, un avocat proeminent în domeniul drepturilor omului, care a părăsit Rusia anul trecut.

„Convingeri împotriva războiului”

Insistența Kremlinului de a cataloga războiul din Ucraina drept o „operațiune militară specială” și decizia lui Putin de a nu ordona o mobilizare generală fac ca refuzul mobilizării să fie un proces juridic relativ simplu.

Pentru a evita să fie trimiși într-o zonă de luptă, soldații trebuie pur și simplu să anunțe că au „convingeri împotriva războiului”, explică Rinchino. Asta înseamnă că „o persoană nu este capabilă fizic să ia o armă și să ucidă oameni”, spune el.

Pentru soldații ruși și membrii Gărzii Naționale – o forță internă de tip militar însărcinată de obicei cu menținerea ordinii publice – refuzul de a lupta în Ucraina are drept rezultat, de obicei, încetarea contractului, fără posibilitatea de revenire.

Însă unii soldați au angajat avocați, în încercarea de a-și păstra totuși locurile de muncă.

Mihail Beniaș, un avocat din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, a preluat cazul a 12 soldați din Garda Națională care au fost concediați după ce au refuzat să participe la invazie. Toți au contestat concedierea în instanță, iar trei au depus plângere împotriva fostului angajator.

Un critic vocal al Kremlinului și al războiului din Ucraina, Beniaș a fost arestat și, se pare, chiar agresat de militarii Gărzii Naționale însărcinați cu reprimarea manifestațiilor antiguvernamentale. În ciuda acestor experiențe, el a fost în continuare mulțumit că îi poate ajuta pe soldații Gărzii Naționale.

„Știți, am apărat chiar și persoane foarte corupte”, a declarat el pentru canalul YouTube al jurnalistei Karen Shainyan, când a fost întrebat despre noii săi clienți. „Pentru activiști, este uneori dificil să înțeleagă (ce fac avocații). Pentru ei, lumea este albă și neagră… Dar noi, avocații, apărăm pe toată lumea”, a spus el.

Printre avocații care îi ajută pe militarii ruși se numără Maxim Grebenuk, a cărui pagină de pe platforma VKontakte oferă „consiliere juridică gratuită militarilor”, și Pavel Cikov, care conduce grupul pentru drepturile omului Agora.

Atât Grebenuk, cât și Cikov au refuzat să comenteze activitatea lor atunci când au fost contactați de The Moscow Times.

Mii de militari au refuzat să fie trimiși în Ucraina

Pe măsură ce războiul se prelungește, cererile soldaților care cer ajutor nu se mai opresc. Rinchino spune că, în ciuda faptului că inițiativa sa legală a avut inițial rolul de a ajuta oamenii din regiunea Buriatia, aceasta și-a depășit scopul inițial și primește acum cereri de ajutor din partea altor republici din Rusia.

„Nu contează pentru noi dacă (persoana) a fost pro-Putin în trecut”, explică Rinchino. „Suntem ca niște doctori, salvăm pe toată lumea”, adaugă el.

Nu există date disponibile în mod public cu privire la numărul de soldați care au evitat mobilizarea în Ucraina cu ajutorul avocaților, dar este posibil ca numărul să fie de ordinul miilor.

Fundația Buriatia Liberă a oferit consiliere juridică pentru mai bine de 350 de soldați și mulți alții au folosit probabil instrucțiunile postate pe paginile fundației, potrivit lui Rinchino. Pe site sau pe rețelele sociale, militarii pot afla ce trebuie să facă, pas cu pas, pentru a-și depune demisia.

Cikov a declarat la rândul său în martie că Agora a oferit consiliere juridică pentru mai bine de 700 de militari, în mai puțin de o lună de luptă.

Cea mai recentă poveste a unui refuz de mobilizare e cea a 150 de soldați care proveneau chiar din Buriatia.

Potrivit relatărilor șefei fundației, cei 150 s-au întors acasă după ce au refuzat să lupte și după ce soțiile lor le-au cerut acest lucru.

Situația se va complica

Situația acestor organizații s-ar putea complica în viitorul apropiat, scrie The Moscow Times. Pe măsură ce Rusia încearcă să acopere un deficit de personal pe front, printr-o campanie mascată de mobilizare, riscurile pentru avocații care îi ajută pe soldați nu vor face decât să crească.

„Tot ceea ce are legătură cu războiul este foarte sensibil pentru stat. Extrem de sensibil”, spune avocatul Pavlov, care a fost acuzat de trădare de către anchetatorii ruși anul trecut, după ce a fost implicat în apărarea juridică a jurnalistului Ivan Safronov.

„Bineînțeles, atunci când examinează un caz cumva legat sau asociat (cu războiul), judecătorul va lua întotdeauna în considerare semnalele pe care le primește de la cei de sus”, spune Pavlov pentru The Moscow Times.

Un alt avocat implicat în cazul Safronov, Dmitri Talantov, a fost arestat luna trecută sub acuzația de răspândire de „informații false” despre armata rusă și riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Iar un tribunal din enclava rusă Kaliningrad a ordonat luna trecută ca avocata Maria Bontsler să plătească o amendă de 1.000 de dolari pentru că a pus sub semnul întrebării acțiunile Rusiei în Ucraina.

Rinchino, care își desfășoară activitatea din străinătate, spune că presiunea asupra colegilor săi din țară este „masivă”, dar nimeni nu intenționează să renunțe încă.

„Nu lucrăm singuri în această problemă și asta mă bucură”, explică el. „Personal, îmi doresc ca mai mulți soldați aflați sub contract să mă contacteze”, adaugă avocatul.