Șeful armatei israeliene spune că militarii săi ar putea fi nevoiți să acționeze împotriva Iranului: „IDF continuă să se pregătească viguros pentru un atac”

Într-un avertisment clar pentru Teheran, șeful Statului Major al armatei israeliene (IDF), Aviv Kohavi, a declarat că militarii țării se pregătesc pentru posibilitatea de a fi nevoiți să acționeze împotriva programului nuclear din Iran, relatează […]

Șeful armatei israeliene spune că militarii săi ar putea fi nevoiți să acționeze împotriva Iranului: „IDF continuă să se pregătească viguros pentru un atac”
Sursă foto: B1tv.ro

Într-un avertisment clar pentru Teheran, șeful Statului Major al armatei israeliene (IDF), Aviv Kohavi, a declarat că militarii țării se pregătesc pentru posibilitatea de a fi nevoiți să acționeze împotriva programului nuclear din Iran, relatează The Jerusalem Post.

 

Șeful IDF spune că armata israeliană ar putea fi nevoită să acționeze împotriva Iranului

 

„Pregătirea frontului intern pentru un război este o sarcină care trebuie accelerată în anii următori, mai ales în lumina posibilității în care va fi necesar să acționăm împotriva amenințării nucleare”, a spus șeful IDF, duminică seară.

„IDF continuă să se pregătească viguros pentru un atac asupra Iranului și trebuie să se pregătească pentru orice evoluție și orice scenariu. Pregătirea unei opțiuni militare împotriva programului nuclear iranian este o obligație morală și un ordin de securitate națională”, a adăugat generalul-locotenent Aviv Kohavi.

Potrivit oficialului, planurile pentru acțiuni militari împotriva programului „sunt în centrul pregătirilor din cadrul IDF și cuprind o varietate de planuri operaționale, alocarea multor resurse, achiziționarea de arme potrivite, informații (n.r. – intelligence) și instruire”.

Declarațiile sale au venit în contextul în care unul dintre consilierii de top ai liderului suprem din Iran, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat pentru redacția din Qatar a televiziunii Al Jazeera că Republica Islamică este capabilă din punct de vedere tehnic să fabrice o bombă nucleară, dar încă nu a luat o decizie în acest sens.

În ziua premergătoare afirmației făcute de Kamal Kharrazi, președintele american Joe Biden își încheiase vizita de patru zile în Israel și Arabia Saudită, acolo unde a promis să împiedice Iranul să „dobândească o bombă nucleară”.

Comentariul lui Kharrazi a sugerat că Iranul ar putea fi interesat de armele nucleare, deși tradițional nega că ar avea un obiectiv de acest gen.

„Iranul are mijloacele tehnice să producă o bombă nucleară, dar nu a existat nicio decizie a Iranului să construiască una”, a declarat consilierul Kamal Kharrazi.