27.6 C
București
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roServicii de informații din SUA: Rusia a ordonat minarea porturilor ucrainene de...

Servicii de informații din SUA: Rusia a ordonat minarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră

Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră și a făcut deja asta cu râul Nipru, potrivit informațiilor americane recent desecretizate, citate de The Guardian. Totul, ca parte a blocadei impuse de Rusia asupra exporturilor de cereale din Ucraina.

„Statele Unite au informații că flota Mării Negre are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Oceac. Putem confirma că, în ciuda afirmațiilor publice ale Rusiei că nu exploatează nord-vestul Mării Negre, Rusia de fapt amplasează mine în Marea Neagră, lângă Oceac. Avem, de asemenea, indicii că forțele ruse au minat anterior râul Nipru”, a declarat un oficial american.

„Impactul acțiunilor Rusiei, care au cauzat oprirea comerțului maritim în treimea de nord a Mării Negre și au făcut regiunea nesigură pentru navigație, nu poate fi subestimat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a adăugat oficialul, amintind că Ucraina furniza a zecea parte din exporturile globale de grâu, iar circa 95% din aceste exporturi treceau prin porturile de la Marea Neagră.

În prezent sunt luate în calcul rute terestre alternative, iar Marea Britanie a oferit expertiză tehnică Turciei care s-a declarat dispusă să escorteze navele de marfă prin Marea Neagră. Oficialii de la Ankara au precizat însă că nu au putut stabili încă o întâlnire cu reprezentanții Rusiei ca să discute despre convoaiele de cereale.

Totodată, Washingtonul a publicat imagini din satelit care arată daunele provocate de rachetele rusești din 4 iunie asupra terminalului de cereale Nika-Tera din apropiere de Mikolaiv, al doilea cel mai mare terminal de acest fel al Ucrainei.

„Imaginea arată clar că invazia rusă a Ucrainei a dus la distrugerea a trei dintre silozurile de cereale ale amplasamentului, precum și a sistemului de transport care încarcă cereale pe nave. Din cauza atacului Rusiei, capacitatea de export a terminalului de cereale a fost redusă cu cel puțin o treime”, a mai spus oficialul american.

Între timp, miercuri, rezervoarele de stocare a uleiului de floarea soarelui din orașul sudic au fost atacate.

Reprezentanții Kremlinului a negat că au încercat să declanșeze o foamete globală, însă recent, Margarita Simonian, șefa canalului rus de propagandă RT, a sugerat că aceasta a fost strategia Moscovei.

„Foametea va începe acum și vor ridica sancțiunile și vor fi prieteni cu noi, pentru că își vor da seama că este imposibil să nu fie prieteni cu noi”, a spus Simonian la Forumul Economic din Sankt Petersburg.

Foto: EPA

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments