Sri Lanka începe procedurile pentru alegerea unui nou președinte. Peste o sută de polițiști păzesc Parlamentul de teama unor noi proteste

Parlamentul din Sri Lanka s-a reunit sâmbătă, 16 iulie, pentru a începe procesul de alegere a unui nou președinte, după fuga din țară și demisia lui Gotabaya Rajapaksa pe fondul protestelor izbucnite din cauza crizei economice severe, relatează The Guardian. Demisia fostului președinte a fost acceptată vineri de Legislativ, după ce acesta a fugit în […]

Sri Lanka începe procedurile pentru alegerea unui nou președinte. Peste o sută de polițiști păzesc Parlamentul de teama unor noi proteste
Sursă foto: Libertatea.ro

Parlamentul din Sri Lanka s-a reunit sâmbătă, 16 iulie, pentru a începe procesul de alegere a unui nou președinte, după fuga din țară și demisia lui Gotabaya Rajapaksa pe fondul protestelor izbucnite din cauza crizei economice severe, relatează The Guardian.

Demisia fostului președinte a fost acceptată vineri de Legislativ, după ce acesta a fugit în Singapore prin Maldive în condițiile în care manifestațiile au escaladat săptămâna trecută, protestatarii antiguvernamentali ocupând reședința sa oficială și birourile.

Peste 100 de polițiști și personal de securitate cu puști de asalt au fost desfășurați sâmbătă pe drumul de apropiere a parlamentului, cu baricade și un tun cu apă pregătite pentru a preveni noi demonstrații violente.

De asemenea, coloane ale forțelor de securitate au patrulat pe un alt drum din apropiere de Parlament, deși nu erau semne că urmează un protest.

Parlamentarii au termen o săptămână pentru alegerea unui nou președinte. Între timp, premierul Ranil Wickremesinghe, un aliat al Rajapaksa, depus jurământ ca președinte interimar.

Președintele Parlamentului, Mahinda Yapa Abeywardana, a promis un proces politic rapid și transparent, iar secretarul general al Parlamentului, Dhammika Dasanayake, a declarat că cei nominalizați vor fi audiați marți și, dacă vor fi mai mulți candidați, parlamentarii vor vota în cursul zilei de miercuri.

Wickremesinghe, căruia protestatarii îi cer, de asemenea, plecarea din funcție, a fost selectat vineri drept candidatul partidului de guvernământ la președinție, ceea ce duce la perspectiva unor noi tulburări în cazul în care ar fi ales, notează The Guardian.

Candidatul opoziției la președinție este Sajith Premadasa.

Protestele declanșate de criza economică din Sri Lanka au avut loc timp de luni întregi și au culminat în urmă cu o săptămână, cu asaltul manifestanților asupra reședințelor președintelui și premierului.

Oamenii consideră că familia Rajapaksa și aliații sunt responsabili pentru pentru inflație, penuria de bunuri de bază și corupție.

Țara insulată cu 22 de milioane de locuitori a rămas fără rezerve de combustibil, iar rezervele valutare s-au redus până la aproape zero, în timp ce inflația a atins 54,6% luna trecută.

Între timp, Sri Lanka a primit sâmbătă un prim transport de combustibil din cele trei programate să ajungă în țară, a anunțat ministrul energiei, Kanchana Wijesekera. Este primul transport de acest fel din ultimele săptămâni. Tot sâmbătă, trebuie să ajungă și al doilea transport, iar cel de-al treilea, de benzină, este așteptat până marți.

Foto: Profimedia