Sute de persoane au participat în Australia la proteste anti-monarhie cerând ca Regele Charles al III-lea să nu mai fie recunosc ca monarh

Câteva sute de persoane au protestat joi în Melbourne și mai multe orașe din Australia cu pancarte pe care scria „Aboliți monarhia” și „Black Lives Matter”, chiar în momentul în care premierul Anthony Albanese și guvernatorul general David Hurley, reprezentantul Regelui Charles al III-lea, participau la o ceremonia în capitala Canberra la întoarcerea de la […]

Sute de persoane au participat în Australia la proteste anti-monarhie cerând ca Regele Charles al III-lea să nu mai fie recunosc ca monarh
Sursă foto: Libertatea.ro

Câteva sute de persoane au protestat joi în Melbourne și mai multe orașe din Australia cu pancarte pe care scria „Aboliți monarhia” și „Black Lives Matter”, chiar în momentul în care premierul Anthony Albanese și guvernatorul general David Hurley, reprezentantul Regelui Charles al III-lea, participau la o ceremonia în capitala Canberra la întoarcerea de la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, relatează Euronews.

Guvernul a declarat zi liberă la nivel național, dar ceremoniile au fost marcate de unele proteste care s-au concentrat pe răul pe care colonizarea britanică le-a provocat indigenilor australieni.

Australia este una dintre puținele foste colonii britanice care nu au încheiat niciodată un tratat cu populația indigenă. Guvernul intenționează să schimbe Constituția printr-un referendum care ar crea un mecanism pentru ca indigenii să consulte parlamentul cu privire la politicile care le afectează viața.

În timpul protestului, manifestanții au cerut încetarea „imperialismului colonial rasist și a efectelor sale continue” asupra popoarelor aborigene și a insulelor din strâmtoarea Torres, care reprezintă aproximativ 3,3% din populația Australiei.

Două sondaje de opinie publicate de la moartea reginei arată că majoritatea australienilor doresc să rămână o monarhie constituțională.

Activiștii pentru o republică australiană susțin că aceasta este o reacție temporară la mediatizarea intensă a unui monarh popular.