Tony Blair: Ce arată războiul din Ucraina 

Războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se apropie de sfârșit pe măsură ce China... [...] The post Tony Blair: Ce arată războiul din Ucraina  appeared first on Cotidianul RO.

Tony Blair: Ce arată războiul din Ucraina 
Sursă foto: Cotidianul.ro

Războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se apropie de sfârșit pe măsură ce China se ridică la statutul de superputere în parteneriat cu Rusia, într-unul dintre cele mai importante puncte de inflexiune din ultimele secole, a declarat fostul premier britanic Tony Blair, conform Reuters.

Lumea, a spus Blair, se află într-un moment de cotitură în istorie comparabil cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial sau cu prăbușirea Uniunii Sovietice: dar, de data aceasta, este clar că Occidentul nu mai este în ascensiune.

„Ne apropiem de sfârșitul dominației politice și economice occidentale”, a spus Blair îîn cadrul unui forum de susținere a alianței dintre Statele Unite și Europa, la Ditchley Park, la vest de Londra.

„Lumea va fi cel puțin bipolară și posibil multipolară”, a spus Blair. „Cea mai mare schimbare geopolitică a acestui secol va veni din partea Chinei, nu a Rusiei”.

Invazia Rusiei în Ucraina a ucis mii de oameni și a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Războiul din Ucraina, a declarat Blair, a clarificat faptul că Occidentul nu se poate baza pe China „să se comporte într-un mod pe care noi l-am considera rațional”.

Președintele chinez Xi Jinping a continuat să-l susțină pe Putin și a criticat „abuzul” sancțiunilor din partea Occidentului. Putin a insisteat cu ceea ce el numește un „parteneriat strategic” cu China.

În 1979, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei, dar după ce s-a deschis investițiilor străine și a introdus reforme de piață, a devenit a doua cea mai mare economie a lumii.

Se preconizează că economia sa va depăși Statele Unite într-un deceniu și este lider în unele tehnologii ale secolului XXI, cum ar fi inteligența artificială, medicina regenerativă și polimerii conductivi.

„Locul Chinei ca superputere este natural și justificat. Nu este Uniunea Sovietică”, a declarat Blair, care a fost prim-ministru între 1997 și 2007. Aliații săi vor fi probabil Rusia și Iranul.

Occidentul nu ar trebui să lase China să o depășească din punct de vedere militar, a spus el.

„Ar trebui să creștem cheltuielile pentru apărare și să menținem superioritatea militară”, a spus Blair. Statele Unite și aliații săi „ar trebui să fie suficient de bine plasate pentru a face față oricărei eventualități sau tip de conflict și în toate domeniile”.

The post Tony Blair: Ce arată războiul din Ucraina  appeared first on Cotidianul RO.