Un opozant al președintelui Putin a murit, în condiții misterioase, la Washington. Soția acestuia respinge varianta sinuciderii

Moartea recentă a lui Dan Rapoport, un critic de origine letonă al președintelui rus Vladimir Putin, care a deținut cândva o casă ce a fost închiriată de Ivanka Trump, face în prezent obiectul unei anchete a poliției, au anunțat autoritățile americane și familia acestuia, potrivit Newsweek. Alena Rapoport, soția lui Dan Rapoport, a confirmat, pentru […]

Un opozant al președintelui Putin a murit, în condiții misterioase, la Washington. Soția acestuia respinge varianta sinuciderii
Sursă foto: Libertatea.ro

Moartea recentă a lui Dan Rapoport, un critic de origine letonă al președintelui rus Vladimir Putin, care a deținut cândva o casă ce a fost închiriată de Ivanka Trump, face în prezent obiectul unei anchete a poliției, au anunțat autoritățile americane și familia acestuia, potrivit Newsweek.

Alena Rapoport, soția lui Dan Rapoport, a confirmat, pentru grupul rus de presă RBC, că acesta a murit la Washington, dar nu a oferit detalii despre cauza decesului.

„Spre marele nostru regret, tatăl (…) fiicei noastre nu mai este”, a afirmat Alena Rapoport, citată de RBC.

Departamentul de Poliție Metropolitană din Washington (MPD) a transmis Newsweek un raport de deces, datat 14 august, și a precizat că acest caz rămâne în continuare sub „investigație activă”, deși nu se suspectează momentan comiterea unui act criminal.

Deși numele lui Rapoport nu este foarte cunoscut, acesta a avut legături sau a sprijinit mai multe personalități și instituții bine-cunoscute. Ivanka Trump, fiica fostului președinte american Donald Trump, a locuit o perioadă, împreună cu familia sa, într-o casă din Washington, deținută la vremea respectivă de Rapoport.

The New York Times relata, în ianuarie 2017, că Ivanka Trump plănuia să își mute familia într-o vilă din zona Kalorama din Washington, deși preciza că nu era clar dacă fiica fostului președinte american a închiriat-o direct de la Rapoport sau de la un alt proprietar. În 2021, MarketWatch scria că Ivanka Trump a închiriat anterior o vilă în Kalorama, relatând despre achiziționarea de către aceasta a unei proprietăți de 24 de milioane de dolari în Florida.

Rapoport, un investitor și om de afaceri care a murit la 52 de ani, a fost coproprietar al clubului Soho Rooms din Moscova, potrivit RBC. Potrivit paginii de LinkedIn a lui Rapoport, acesta a cofondat și condus Rapoport Capital, un „grup profesional cu sediul în Washington, D.C., care consiliază și asistă start-up-uri din domeniul tehnologiei”.

El l-a susținut pe Alexei Navalnîi, opozantul încarcerat al lui Putin, potrivit publicației Times. Pe pagina de Facebook a lui Rapoport au apărut în ultimele luni postări în care acesta critica războiul actual al Rusiei și își exprima sprijinul pentru Ucraina.

„Este foarte simplu. Ucrainenii se străduiesc să fie oameni liberi, care trăiesc într-o societate europeană civilizată și democratică, nu într-un gulag rusesc. Și sunt pregătiți să apere viitorul copiilor lor pentru acest drept”, a scris el, într-o postare din 4 aprilie.

Raportul decesului, care nu se referea la Rapoport după nume, menționa că Departamentul de Poliție Metropolitană din Washington a răspuns pe 14 aprilie în cazul unei persoane care „a sărit”.

Ofițerii de poliției l-au localizat pe individ, numit „C-1”, căruia i s-a acordat ajutor la fața locului, mai arăta raportul poliției din Washington.

„C-1 a fost transportat la spital, unde a fost declarat decedat”, preciza raportul.

În articolul publicat de RBC, soția lui Rapoport, care este ucraineancă, a respins informațiile potrivit cărora acesta s-ar fi sinucis.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia