Următoarele prognoze FMI privind economia globală vor fi „semnificativ mai rele”: „Sunt șocuri după şocuri care ne afectează serios”

Noile estimări ale Fondului Monetar Internațional (FMI) privind economia globală vor fi „semnificativ mai rele”, în contextul în care băncile centrale din întreaga lume nu reușesc să găsească răspunsul adecvat la creşterile de preţuri, care […]

Următoarele prognoze FMI privind economia globală vor fi „semnificativ mai rele”: „Sunt șocuri după şocuri care ne afectează serios”
Sursă foto: B1tv.ro

Noile estimări ale Fondului Monetar Internațional (FMI) privind economia globală vor fi „semnificativ mai rele”, în contextul în care băncile centrale din întreaga lume nu reușesc să găsească răspunsul adecvat la creşterile de preţuri, care sunt stimulate de problemele pe partea de aprovizionare.

 

FMI își va înrăutăți prognozele privind economia globală

 

Ceyla Pazarbasioglu, directorul de strategie de la FMI, a declarat că factorii de decizie se confruntă cu „mult mai multe provocări” din cauza prețurilor la alimente și energie care continuă să crească, fluxurilor de capital spre piețele emergente care încetinesc, pandemiei care nu s-a terminat și economiei chineze care a încetinit.

„E vorba de şocuri după şocuri care afectează serios economia mondială”, a punctat Pazarbasioglu, potrivit Bloomberg.

Pazarbasioglu a precizat că „ne vom înrăutăţi în mod semnificativ prognozele” ce urmează a fi publicate luna aceasta.

La rândul său, Hyun Song Shin, directorul de cercetare de la Banca Reglementelor Internaţionale, a susținut că „aterizarea e mai lină” acolo unde băncile centrale modifică rapid și decisiv politica monetară și au un răspuns la inflaţie. Totuși, „calea spre o aterizare lină se îngustează”.

În aprilie, FMI și-a revizuit deja în scădere estimările privind evoluția economiei globale de la 4,4%, cât prognozase înainte ca Rusia să atace Ucraina, la 3,6%. În cazul României, în aprilie, Fondul a revizuit în scădere estimările privind creșterea economică, de la 4,8%, cât prognozase în toamnă, la 2,2%.

 

Șefa FMI cere măsuri urgente în lupta cu inflația

 

Sâmbătă, Kristalina Georgieva, directoarea FMI, a declarat că perspectivele economice globale sunt „extrem de incerte” și chiar se pot înrăutăți dacă prețurile vor continua să crească. Ea le-a cerut liderilor din grupul celor 20 de economii mari să ia măsuri urgente în lupta cu inflația.

„Băncile centrale intensifică măsurile pentru a controla inflaţia, este o prioritate. Trebuie să continue până când devine clar că aşteptările inflaţioniste rămân ferm ancorate. În acest moment, încă vedem inflaţia în creştere. Trebuie să aruncăm nişte apă rece pe ea”, afirmase Georgieva cu o zi înainte.