22.3 C
București
joi, iulie 7, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roVariola maimuței în România – evoluția cazurilor – LIVE BLOG

Variola maimuței în România – evoluția cazurilor – LIVE BLOG

Variola maimuței, apărută prima oară în Africa, a fost depistată în Europa și America de Nord la începutul lunii mai, iar în România a fost confirmat primul caz pe 13 iunie. Până în prezent, în țara noastră au fost confirmate șase cazuri, toate în București. Starea pacienților este bună, a transmis Ministerul Sănătății, care a deschis anchete epidemiologice pentru a stabili contactele directe ale pacienților.

19:2223-06-2022

Ministerul Sănătății anunță un nou caz de variola maimuței în România

Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, 23 iunie, că a fost diagnosticat în România al şaselea caz de variola maimuţei. Potrivit MS, este vorba despre un bărbat de 40 de ani.

Bărbatul s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti, iar investigaţiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuţei,.

Bărbatul este în spital şi va rămâne în izolare.

14:4921-06-2022

Cinci cazuri de variola maimuței, confirmate până acum

Un nou caz de variola maimuței, al cincilea, a fost diagnosticat în România, a anunțat marți, 21 iunie, Ministerul Sănătății.    

„Este vorba de un bărbat de 37 de ani. Simptomele au apărut pe data de 18 iunie iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu”, au transmis reprezentanții instituției.

13:2020-06-2022

Rafila recomandă evitarea relațiilor intime cu necunoscuți

Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante pentru propagarea bolii numite variola maimuței, iar evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute „este o măsură de protecţie individuală pe care putem să o luăm cu toţii”, a transmis ministrul Sănătății.

„Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane necunoscute”, a spus el. Totodată, Alexandru Rafila a recomandat precauție în alegerea partenerilor sexuali.

15:0017-06-2022

Adrian Marinescu, despre variola maimuței: „Persoanele născute după 1979 au risc mai mare de infectare”

Medicul infecționist Adrisn Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că vaccinarea pentru variola umană, care a fost obligatorie până în 1979, protejează timp de zeci de ani, ceea ce scade riscul de infectare cu variola maimuței în rândul celor imunizați.

„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80-85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a spus Marinescu.

17:2616-06-2022

Dosar penal pentru primul român confirmat cu variola maimuţei

Primul pacient din România confirmat cu variola maimuței are dosar penal pentru că a refuzat să ofere informații despre persoanele cu care a intrat în contact.

Acesta este cercetat pentru infracțiunea de „omisiunea declarării unor informații”, transmite Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

„La data de 13 iunie a.c., un bărbat de 26 de ani, care prezenta simptome specifice unei afecțiuni virale, a fost internat la o unitate spitalicească din sectorul 3. În urma informațiilor apărute în spațiul public, constând în aceea că, bărbatul a refuzat să ofere informații cadrelor medicale, cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu alte persoane, la data de 14 iunie a.c., polițiști ai Secției 12 s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de omisiunea declarării unor informații”, au transmis autoritățile într-un comunicat de presă.

17:0116-06-2022

Al patrulea caz de variola maimuței, contact cu primul diagnosticat

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, 16 iunie un nou caz de variola maimuței. Este vorba de un bărbat de 36 de ani din București, contact cu primul pacient diagnosticat.

„Acesta s-a prezentat ieri (n.r. – miercuri, 15 iunie) la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a transmis ministerul Sănătății.

Este al patrulea caz anunțat în mai puțin de o săptămână în România.

10:3015-06-2022

Al treilea caz de variola maimuței, confirmat de autorități

Cel de-al treilea caz de variola maimuței a fost confirmat pe 15 iunie, tot la un bărbat din București. Până acum, toate cazurile sunt în Capitală.

Pacientul în vârstă de 31 de ani s-a simțit rău și a mers la o clinică din București. În urma analizelor, a venit confirmarea bolii.

Autoritățile au precizat că starea generală a pacientului este bună, dar a rămas internat. Bărbatul nu are istoric de călătorie în străinătate.

15:5015-06-2022

UE a semnat un acord pentru achiziționarea a 110.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei

Uniunea Europeană a semnat marți, 14 iunie, un acord cu firma daneză de biotehnologie Bavarian Nordic pentru livrarea a aproximativ 110.000 de doze ale unui vaccin împotriva variolei maimuţei, a anunțat Comisia Europeană.

Vaccinurile vor fi cumpărate cu fonduri UE și livrate statelor UE, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Dozele urmează să fie livrate proporțional cu populația, începând cu statele care au cea mai mare nevoie. Livrările vor începe imediat și vor fi finalizate în următoarele luni, a spus compania.

Vaccinul biotehnologic danez Bavarian Nordic, cunoscut sub numele de Imvanex în Europa și Jynneos în Statele Unite, a fost aprobat împotriva variolei.

Vaccinul nu este încă autorizat în UE împotriva variolei maimuței, a spus Comisia UE. „Cu toate acestea, vaccinul împotriva variolei protejează oamenii de variola maimuței, deoarece acest virus este strâns legat de virusul variolei”, a spus Comisia.

Achiziția privind vaccinul pentru variola maimuței, boală ce a fost eradicată în 2020, vine în contextul în care, din 18 mai, au fost raportate aproximativ 900 de cazuri în 19 țări UE, Norvegia și Islanda.

13:3014-06-2022

Al doilea caz de variola maimuței, tot în Capitală

Al doilea caz de variola maimuței a fost confirmat a doua zi după descoperirea primului, adică pe 14 iunie, tot la un pacient din București, în vârstă de 32 de ani.

Bărbatul s-a prezentat la o clinică medicală din București, iar „investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței”, a transmis atunci Ministerul Sănătății.

13:5013-06-2022

Primul caz de variola maimuței în România, confirmat la București

Primul caz de variola maimuței a fost înregistrat în România pe 13 iunie, la un pacient în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost internat în spital pentru îngrijiri. 

După investigații, s-a constatat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței, se mai arată în comunicatul autorităților, care au precizat că investigația epidemiologică este desfășurată de DSP București.

15:5020-05-2022

Simptome variola maimuței

Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară –, urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.

„O caracteristică ce deosebește infecția cu variola maimuței de cea cu variolă este umflarea ganglionilor limfatici”, a spus CDC.

Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, adesea înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec, într-o perioadă de două până la trei săptămâni, a spus CDC.

„Tratamentul este, în general, de susținere, deoarece nu există medicamente specifice disponibile. Cu toate acestea, este disponibil un vaccin care poate fi administrat pentru a preveni dezvoltarea bolii”, a spus Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene & Tropical Medicine, potrivit CBS News.

Dezinfectanții obișnuiți de uz casnic pot ucide virusul variolei maimuțelor, potrivit CDC.

La variola normală, mortalitatea este de sub 30%, potrivit precizărilor făcute de autoritățile române prin doctorul Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Variola maimuței este mai puțin mortală decât variola normală, boală eradicată în 1977. Varianta vest-africană are o rată a mortalității de sub 4%.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments