Volodimir Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de spionaj şi pe procurorul general al Ucrainei / Fost șef regional în Serviciile Secrete, acuzat că e colaborator al Rusiei, arestat

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis pe Ivan Bakanov din funcția de director al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și pe Irina Venediktova din funcția de procuror general. Bakanov e un prieten din copilărie […]

Volodimir Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de spionaj şi pe procurorul general al Ucrainei / Fost șef regional în Serviciile Secrete, acuzat că e colaborator al Rusiei, arestat
Sursă foto: B1tv.ro

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis pe Ivan Bakanov din funcția de director al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și pe Irina Venediktova din funcția de procuror general.

Bakanov e un prieten din copilărie al lui Zelenski, numirea acestuia în conducerea SBU fiind criticată de Opoziție încă din 2019.

Venediktova era cea care conducerea eforturile de urmărire penală a crimelor de război comise de ruşi în Ucraina. Ea a fost înlocuită cu Oleksii Simonenko.

Între timp, noi informații au apărut despre agentul secret care a fost arestat în weekend în Ucraina.

 

Zelenski i-a demis pe șeful SBU și pe procurorul general al Ucrainei

 

Decretele privind demiterea celor doi au fost deja publicate pe site-ul președinției ucrainene.

Potrivit Ukrinform, Bakanov a fost demis în baza articolului 47 din statutul disciplinar al Forțelor Armate ale Ucrainei, care prevede că „neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a îndatoririlor de serviciu, care a dus la pierderi de vieți sau la alte consecințe grave sau a creat o amenințare cu astfel de consecințe, se numără printre motivele de îndepărtare a unui militar din funcție”.

Bakanov e un prieten din copilărie al lui Zelenski, numirea sa la conducerea SBU în 2019 fiind criticată încă de atunci de politicienii de Opoziție, care au atras atenția că acesta nu are pregătirea necesară.

 

Greșelile SBU care au dus la cucerirea orașului Herson atât de ușor

 

Sursele Politico au susținut că deciziile mai multor angajaţi de rang înalt ai SBU încă de la primele ore ale invaziei rusești au stârnit îngrijorare la Kiev, deciziile greșite facilitând capturarea oraşului strategic Herson la doar o săptămână după ce Putin a lansat invazia.

Generalul Serghei Krivoruchko, șeful direcției SBU din Herson, a ordonat ofițerilor să evacueze orașul înainte ca invadatorii să-l ia cu asalt, contrar ordinelor lui Zelenski.

Potrivit oficialilor ucraineni citaţi de Politico, rușii au reușit să cucerească atât de ușor Hersonul pentru că oficialii SBU nu au reușit să arunce în aer podul Antonovski, care traversează râul Dnipro, permițând trupelor ruse să intre în oraș.

Între timp, generalul colonelul Ihor Sadokhin, adjunctul lui Krivoruchko și șeful centrului antiterorist al biroului local, e acuzat că ar fi oferit informaţii forțele ruse.

 

Cine e agentul secret arestat în weekend în Ucraina

 

Potrivit rfi.fr, agentul secret care a fost arestat în weekend în Ucraina e Oleg Kulinich. Autoritățile ucrainene susțin că acesta a fost prins în flagrant în timp ce transfera informații clasificate în Rusia.

El e suspectat și că a dispus demontarea minelor de-a lungul liniei de demarcație cu Crimeea, iarna trecută, fapt ce a permis acum forțelor ruse să avanseze foarte ușor și să cucerească Hersonul.

Oleg Kulinich a fost numit, în 2020, director adjunct al departamentului Crimeea al SBU. A fost demis în martie anul trecut de Zelenski, fiind suspectat că de mult timp era o cârtiță a FSB-ului rus.