Zeci de rachete, lansate din Fâşia Gaza spre Israel, ca ripostă la operaţiunea militară. A fost activat sistemul Iron Dome

Cel puţin 15 persoane, inclusiv un lider al grupului fundamentalist Jihadul Islamic, au fost ucise, iar numeroase altele au fost rănite în urma bombardamentelor israeliene efectuate în teritoriul palestinian Fâşia Gaza, potrivit Timesofisrael. Avioane militare israeliene au bombardat masiv poziţii din teritoriul palestinian Fâşia Gaza, vizând poziţii ale grupului fundamentalist Jihadul Islamic. Forţele israeliene au […]

Zeci de rachete, lansate din Fâşia Gaza spre Israel, ca ripostă la operaţiunea militară. A fost activat sistemul Iron Dome
Sursă foto: Libertatea.ro

Cel puţin 15 persoane, inclusiv un lider al grupului fundamentalist Jihadul Islamic, au fost ucise, iar numeroase altele au fost rănite în urma bombardamentelor israeliene efectuate în teritoriul palestinian Fâşia Gaza, potrivit Timesofisrael. Avioane militare israeliene au bombardat masiv poziţii din teritoriul palestinian Fâşia Gaza, vizând poziţii ale grupului fundamentalist Jihadul Islamic.

Forţele israeliene au continuat să bombardeze Fâşia Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sâmbătă, cel mai grav acces de violenţă locală de la un scurt război de anul trecut.

La ora locală 04.30 (01.30 GMT), alertele la raidurile aeriene şi loviturile israeliene s-au diminuat, cel puţin temporar.

Armata israeliană estimase că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic în loviturile sale care au început vineri după-amiază, vizând în special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul Sănătăţii de la Gaza a raportat zece morţi, „printre care o fetiţă de cinci ani”, şi 79 de răniţi, potrivit Agerpres.

Este cea mai gravă confruntare între statul evreu şi organizaţiile armate din Fâşia Gaza de la războiul de unsprezece zile din mai 2021, care a făcut 260 de morţi de partea palestiniană, printre care combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.

Grupurile islamiste din Fâşia Gaza au lansat, vineri seară, peste 100 de rachete spre sudul şi centrul Israelului, dar nu au fost raportate victime. Rachetele au fost lansate spre oraşele Ashdod, Sderot, Ashkelon, Holon şi Yavne, precum şi spre comunităţile Bat Yam şi Rishon Lezion, suburbii ale oraşului Tel Aviv, conform cotidianului Haaretz şi site-ului Ynetnews.com.

Sistemul de apărare antiaeriană „Iron Dome” a fost activat

Armata israeliană a activat sistemele antiaeriene, inclusiv instalaţiile antibalistice Domul de Fier, pentru interceptarea rachetelor lansate din Fâşia Gaza.

80 de rachete au fost lansate în teritoriul israelian – 33 au fost interceptate de sistemul Iron Dome 34 de rachete au căzut în Fâșia Gaza.

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite. Pus în funcțiune în 2011, rolul lui este de a opri rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele trase din Gaza.

Egiptul a iniţiat negocieri pentru oprirea operaţiunii israeliene

Conform unui diplomat citat de cotidianul The Times of Israel, Administraţia de la Cairo a iniţiat contacte cu Israelul şi cu liderii Jihadului Islamic pentru oprirea operaţiunilor israeliene în Fâşia Gaza şi pentru depăşirea conflictului.

Statul evreu a prezentat aceste raiduri ca pe un „atac preventiv” împotriva Jihadului Islamic, la câteva zile după arestarea unui lider al organizaţiei din Cisiordania ocupată care a stârnit temeri de acţiuni ca represalii, a afirmat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Richard Hecht.

În prima sa apariție publică de la declanșarea operațiunii „Breaking Dawn” în Gaza, premierul Yair Lapid a declarat că lupta „va dura atât timp cât va fi nevoie”, iar guvernul are o politică de toleranță zero pentru orice tentativă de atac dinspre Gaza împotriva Israelului.

Vorbind la scurt timp după ce Jihadul Islamic a început să lanseze rachete spre Israel, el a precizat că Israelul nu este interesat de o campanie militară de amploare, dar nu va ezita să se angajeze într-o astfel de campanie dacă este necesar.

SUA consideră că Israelul are dreptul să se apere, dar lansează un apel la calm

Israelul are dreptul să îşi asigure apărarea, a transmis vineri seară Administraţia de la Washington, referindu-se la operaţiunea militară israeliană împotriva grupurilor islamiste din Fâşia Gaza, dar Statele Unite au iniţiat contacte diplomatice şi îndeamnă părţile să revină la calm.

„Statele Unite cred cu fermitate că Israelul are dreptul să se apere. Avem contacte cu diverse părţi şi îndemnăm toate părţile să revină la calm”, a declarat ambasadorul american în Israel, Thomas Nides, citat de cotidianul The Times of Israel.

Jihadul Islamic, o organizaţie considerată teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană, a acuzat statul evreu că „a declanşat un război”.

„Inamicul sionist a început această agresiune şi trebuie să se aştepte să luptăm fără încetare”, a declarat secretarul său general, Ziad al-Nakhala, într-un interviu acordat televiziunii libaneze Al Mayadeen, la Teheran, capitala Iranului.

În ultimele zile, Israelul a desfăşurat întăriri în apropierea enclavei cu 2,3 milioane de locuitori, guvernată de islamiştii din Hamas şi unde Jihadul Islamic este bine implantat. Drumurile au fost blocate, iar trenurile anulate.

În 2019, moartea unui comandant al Jihadului Islamic într-o operaţiune israeliană a declanşat schimburi de focuri între gruparea armată şi Israel, soldate cu victime. Hamas, care a luptat împotriva statului evreu în mai multe războaie de la preluarea puterii în 2007, a păstrat distanţa faţă de aceste incidente.